top of page
Ara

Sporcu ve Kafeinin Eşsiz Uyumu

Spor yapmadan önce alınan kafein kalori yakımınızı desteklerken spordan sonra alınan kafein ise kaybettiğiniz enerjiyi geri kazanmanızda etkin bir araç olarak görülmektedir.


Spor ve Kafein İlişkisi

Kilonuza göre almanız gereken kafein miktarı kilogram başına 4-6 miligramdır. kafein tüketimini günün aynı saatlerinde gerçekleştirmeniz, kafeinin yaratabileceği dehidrasyonu ortadan kaldıracaktır. Kafeini, sakız gibi sağlıklı yan besinlerle alabilirsiniz. Sakız gibi yan ürünler kafeinli diğer sıvılara göre spordan önce gereksiz ve katı sıvı almanızın önüne geçmekte ayrıca şeker ve karbonhidrat almanızı da engellemektedir. Antrenman öncesi performansı artırmak için 100 mg kafein almak vücut için daha faydalı sonuçlar doğurmaktadır.


Kafein kan dolaşımına olumlu etki eder Daha efektif bir spor için kaslarınıza giden oksijen miktarının artması gerekir. Kafein tam olarak da görevi bu noktada başlamaktadır. Yapılan araştırmalarda spor yapmadan 30 dakika önce alınan 100 mg kafein 75-90 dakika boyunca kan dolaşımını artırdığı görülmüştür.

Aynı zamanda kafein maddesinin kas dokularını koruduğu da tespit edilmiştir. Bu durum kafeinin, kas sakatlıklarında da önleyici olduğu anlamını çıkarmaktadır.


Kafein, daha fazla yağ yakımına yardımcı olur


Kafeinde bulunan etken maddeler metabolizma hızını artırır. Bununla birlikte daha fazla kalori ve daha fazla yağ yakılmasını sağlar. Kafein kanda bulunan adrenalin hormonu seviyesini yükseltir. Akabinde adrenalin kandan yağ hücrelerine taşınır ve yağ hücrelerinin yakımı için sinyaller gönderir.


Kafein, dayanıklılığın artmasına etki eder


Kafein etkisiyle spor esnasında enerji için serbest yağ asitlerini kullanırız. Bu durum glikojen kaynaklarının daha zor tükenmesine sebep olur. Bunula birlikte dayanıklılık sporlarında daha uzun süre performans göstermemize yol açar. Antrenmanın sonlarına doğru kas rezervlerimiz boşalmaya başlar ve yorgunluk kendini gösterir. Kafein kullanımı ile birlikte özellikle dayanıklılık isteyen spor türlerinde aerobik ve anaerobik performansı artırır. Örneğin; depar performansı yükselebilir, bisiklet yarışlarında ya da uzun mesafe koşularda tükenmeyi geciktirir.


Reaksiyon hızına katkı sağlar


Kafein maddesi, merkezi sinir sistemini direkt uyarır. Belleğe pozitif fayda sağladığı gibi en önemli etkisi motor hareketlerde ve reaksiyon hızı artırımında direkt etki eder. Özellikle takım sporlarında reaksiyon hızının ve odağın artması sporcuların yaptığı hareketleri ve etrafında gelişen teknik ve taktik tüm olguları daha iyi ve hızlı analiz etmesine yardımcı olur.


Ağırlık kaldırma performansını artırır


Kafein, kalsiyum hareketliliğini artırarak kas seviyesinde performans artışı yaratabilmektedir. Başka bir deyişle kas kasılması gücünüzü artırır. Bununla birlikte daha etkili kas kasılmaları ile ağırlık kaldırırken daha az zorlanırsınız. Bu durum daha fazla ağırlık egzersizi yapmanıza olanak sağlayacaktır.


Kafein ağrıları azaltabilir


Yapılan gözlemler, bir fincan kahvenin antrenman sırasında ve antrenmandan sonraki zamanda kas ağrılarının azalttığını göstermiştir. Ağrıların azalması ile daha fazla antrenman yapabilir, iş yükümüzü artırabiliriz.


Spordan önce 2 Frêg sakız çiğnemek = 100 mg kafein alımına eşittir. Her spor öncesi ve sonrası 2 Frêg sakız çiğnemenin faydaları yukarıdaki gibidir. Frêg, kafein almanın en sağlıklı ve pratik hali. Sakızın sporculardaki faydalarını videodan beraber izleyelim.







Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page